Online bekijken  |  Afmelden
edustandaard
Nieuwsbrief mei 2019
Formele consultatie conceptversie REST-profiel voor Edukoppeling

Op 3 mei is het nieuwe profiel voor ondertekenen en routeren van berichten op basis van REST architectuur in openbare consultatie gegaan voor een periode van 6 weken. De beschrijving van het profiel is te vinden op de site van Edustandaard. Dit profiel zal onderdeel worden van de Edukoppeling transactiestandaard, naast het al langer bestaande WUS profiel. Er wordt nu alleen nog digitale ondertekening beschreven, maar een uitbreiding naar versleuteling is mogelijk. Dit nieuwe profiel is nodig om veilig en betrouwbaar gegevensuitwisselingen op basis van REST in de onderwijsketen te gebruiken, vergelijkbaar met de Edukoppeling SOAP uitwisselingen die nu worden gebruikt. Na deze inhoudelijke consultatieperiode zal op basis van de reacties indien daar aanleiding toe is een volgende versie van de documentatie worden opgesteld en voorgelegd aan de Architectuurraad van Edustandaard op 20 juni. Daar zal ook gesproken worden over de te nemen vervolgstappen. In principe is het de intentie om het Eudkoppeling REST-profiel in oktober 2019 definitief te hebben en vast te laten stellen. 

Landelijke ontwikkelingen
Over dit profiel is regelmatig overleg met Logius, die een REST-profiel ook als aanvulling voor de Digikoppeling uitwisselingen onderzoeken. Ook zijn er nauwe contacten met de overheidsbrede werkgroep Beveiliging om dit profiel op te nemen in de Landelijke API strategie. Op deze manier hopen we enige uniformiteit te realiseren voor partijen die ook buiten de onderwijsketen actief zijn.

Verzoek: review via Discussieforum Edukoppeling
De werkgroep Edukoppeling vraagt om dit profiel grondig te reviewen. Ga na wat het voor uw eigen uitwisseling zal gaan betekenen en geef aan waar dit nog aangepast en verbeterd kan worden. Geef ook aan wat volgens u het toepassingsgebied van dit profiel zou moeten zijn. Reacties ontvangen we graag uiterlijk 14 juni, het liefst via het Edukoppeling discussieforum (om reacties te plaatsen is het noodzakelijk ingelogd te zijn). Uiteraard zijn reacties ook welkom via info@edustandaard.nl

Project 'Modularisering afspraak uitwisseling leerlinggegevens en resultaten'
Bureau Edustandaard is in opdracht van de Standaardisatieraad gestart met het ontwikkelen van een referentiearchitectuur voor het uitwisselen van leerlinggegevens, toetsen in brede zin (ook examens, oefeningen, enzovoort) en leerresultaten. Achterliggende reden is de grote verwevenheid van de afsprakenset UWLR, die belemmerend werkt om voor andere uitwisselingen goede oplossingen te realiseren.

Het project realiseert de volgende deelresultaten:
  1. Een referentiemodel voor de logistieke processen rondom toetsen, oefenen en examineren.
  2. Een beschrijving van de verschillende contexten, inclusief de transacties en rollen daarin.
  3. Een lagenmodel voor gegevensuitwisseling, waarop de bekende componenten zijn afgebeeld.
  4. Een handleiding voor gebruik van de opgeleverde modellen voor nieuwe situaties en wensen.
  5. Een voorstel voor de governance van beheer en doorontwikkeling van het afsprakenstelsel in meerdere contexten.

Volgens planning worden de eerste drie resultaten al vóór de zomer van 2019 opgeleverd, in nauwe samenwerking met onder andere Edu-K. Vooruitlopend op deze modularisering is ook de documentatie van de UWLR-afsprakenset afgestemd op de verschillende scenario’s: in plaats van de vroegere grote PDF krijgen de gebruikers in de nieuwe opzet alleen de voor hen relevante gegevens te zien.
Bekijk de UWLR-viewer 2.2.1 (inlog niet nodig).

Lees meer over de achtergrond op de website van Edustandaard

Rosa-architectuurscans en nieuwe versies van afspraken

De afgelopen periode zijn weer diverse ROSA-architectuurscans uitgevoerd ter ondersteuning van advies door de Architectuurraad, waaronder Implementatiescenario’s ECK iD en Centraal aanmelden MBO. Met de ROSA-architectuurscan worden op systematische wijze alle architectuuraspecten van een ketenafspraak in kaart gebracht en worden knelpunten en kansen gesignaleerd. De vastgestelde architectuurscans vindt u op de gebruikelijke plek in de ROSA-wiki.

Daarnaast zijn enkele nieuwe versies van afspraken vastgesteld, namelijk Informatiemodellen RIO, ECK D&T 2.2, Edukoppeling 1.3 en MODS 1.1 (uit het HO: Metadata Object Description Scheme). De verbeteringen van elke afspraak vindt u zoals gebruikelijk op de afsprakenpagina’s.

Tot slot heeft de Standaardisatieraad besloten om de wettelijk voorgeschreven standaarden voor toegankelijkheid en beveiliging op te nemen in de ROSA.

In oprichting: werkgroep TLS

Eén van de belangrijke overheidsbrede beveiligingsstandaarden betreft TLS, een encyptieprotocol voor beveiliging van digitaal verkeer. Omdat deze in diverse onderwijsstandaarden gebruikt wordt in verschillende kleuren en smaken, heeft de Standaardisatieraad op advies van de Architectuurraad besloten hier een aparte werkgroep voor in te richten. Dit heeft als belangrijk voordeel dat discussies over TLS, cipher suites, enzovoort niet versnipperd raken en worden geadresseerd vanuit de (juiste) beveiligingscontext. Ook is deze werkgroep bij deze positionering niet verbonden aan een specifieke afspraak zoals Edukoppeling of Distributie & Toegang. Bureau Edustandaard werkt de opdrachtomschrijving van deze werkgroep uit (doel, scope, positionering, werkwijze, profiel deelnemers, roadmap, enzovoort); mogelijk gaat deze werkgroep naast TLS ook andere beveiligingsstandaarden beheren. Het is de bedoeling dat deze werkgroep nog vóór de zomer bij elkaar komt. Houd de website in de gaten voor de stand van zaken! Geïnteresseerden en mensen die willen meedenken kunnen zich alvast aanmelden via info@edustandaard.nl

Heeft u vragen over deze mail? Neem contact op met Bureau Edustandaard via info@edustandaard.nl. Meer informatie is te vinden op www.edustandaard.nl.
disclaimer | privacystatement | profiel wijzigen | afmelden