Vernieuwde ROSA vastgesteld, nieuws van de Standaardisatieraad
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online bekijken  |  Afmelden
edustandaard
Nieuwsbrief januari 2023: Vernieuwde ROSA vastgesteld en nieuws van de Standaardisatieraad
De ROSA is vernieuwd en vastgesteld
Vanaf september 2021 hebben architecten en analisten vanuit diverse onderwijspartijen en –domeinen gewerkt aan het zogeheten reviseren van de ROSA. Eerder is geconstateerd dat de toenmalige ROSA niet alleen op sommige onderdelen opgefrist moest worden qua inhoud, maar dat er ook grote behoefte was aan een nieuwe structuur. Dit om ervoor te zorgen dat de aansluiting met andere onderwijsarchitecturen, lopende en nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs beter kan worden bewerkstelligd. Hiervoor is het project Revisie ROSA opgezet in opdracht van de Standaardisatieraad van Edustandaard.

Het eindresultaat van het project is op 10 november 2022 geaccepteerd door de Architectuurraad van Edustandaard. De Standaardisatieraad heeft op 8 december 2022 deze acceptatie formeel bevestigd en het projectteam decharge verleend.

De gereviseerde ROSA is sinds 10 november live te bezoeken via de ROSA wiki en vervangt daarmee de eerdere versie van de ROSA. Dat wil niet zeggen dat de revisie al helemaal afgerond is. Er staan nog wat steigers rondom een aantal onderdelen van de ROSA die in het eerste deel van 2023 worden aangepakt en afgerond. Ook daarna zal er nog voortdurend gewerkt worden aan de ROSA, want architectuur is nooit af.

De ROSA is wat we noemen een ketenreferentie-architectuur. De scope is ketensamenwerkingen tussen ketenpartijen in het onderwijs en alles wat daarbij komt kijken op het gebied van gegevensuitwisseling. Dit gaat om zowel de technische, semantische als procesmatige aspecten én de beveiliging en toegang in het kader van gegevensuitwisseling.  

Vanuit de sectoren en vanuit de Edustandaard Architectuurraad en Standaardisatieraad, is tevens de wens uitgesproken om als onderdeel van het project Revisie ROSA voor meer samenhang tussen de verschillende sector- en referentiearchitecturen binnen het onderwijs te zorgen (denk aan de FORA, MORA, HORA, MOSA en HOSA). De algemene opvatting was dat met alleen een nieuwe ROSA slechts een deel van dit doel te verwezenlijken was. Behalve een actieve betrokkenheid tijdens het project vanuit alle sectorale referentiearchitecturen (onder andere via een Quality Assurance-team), heeft dit daarom geleid tot de inrichting van de werkgroep Samenhang. In deze werkgroep komt de architectuurkennis vanuit verschillende onderwijssectoren samen. Door met elkaar in gesprek te blijven worden de verschillen en overeenkomsten duidelijk, kunnen de architecturen van elkaar leren en dingen van elkaar overnemen. De ROSA is in dit proces het knooppunt waar de architectuurkennis vanuit de onderwijssectoren samenkomt. In een aparte onderdeel van de ROSA (Samenhang met andere architecturen) kunt u hier meer over te lezen.
Nieuws van de Standaardisatieraad

We De Standaardisatieraad kwam op 8 december 2022 bijeen. Naast het verlenen van decharge van het hierboven genoemde project ROSA Revisie stonden o.a. de volgende onderwerpen op de agenda:

DUO: Onderwijsgegevens snel en veilig beschikbaar maken ten behoeve van onderzoek en beleid
Vanwege een aantal knelpunten in de gegevensverstrekking ten behoeve van de WRO artikel 23 (Wet register onderwijsdeelnemers) is DUO een traject gestart: het realiseren van een platform voor het toegankelijk maken van onderwijsgegevens ten behoeve van BI & analytics. De scope is (op de langere termijn) onderwijsgegevens in de breedste zin van het woord, voor alle onderwijssectoren. Dit traject is via de Datakamer bij Edustandaard ingebracht en wordt door DUO voortvarend opgepakt. De randvoorwaarde hierbij is dat deze ketenvoorziening aansluit bij de ROSA.

In beheer genomen afspraken
Er zijn twee nieuwe afspraken in beheer genomen. Allereerst de afspraak voor het uitwisselen van summatieve toetsresultaten in het vo. Deze nieuwe afspraak maakt een koppeling mogelijk waarmee gegevens niet meer handmatige maar technisch worden uitgewisseld. Dit wordt gedaan vanuit een toetsapplicatie naar een resultaatverwerkend systeem (bijv. leerlingadministratiesysteem). De afspraak is ontwikkeld binnen Edu-K op basis van de AMIGO-aanpak. Daarnaast wordt de afspraak voor fijndistributie (FDE-set) na een positief advies van de Architectuurraad in beheer genomen.

De agenda en alle stukken zijn te vinden op de gebruikelijke plek op www.edustandaard.nl

Heeft u vragen over deze mail? Neem contact op met Bureau Edustandaard via info@edustandaard.nl. Meer informatie is te vinden op www.edustandaard.nl.
disclaimer | privacystatement | profiel wijzigen | afmelden