Nieuwsbrief Edustandaard maart 2024 – IBP-werkgroep, Architectuurdag, EduXS
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online bekijken  |  Afmelden
edustandaard
Bijeenkomst over Certificeringschema IBP ROSA 
Het Certificeringschema IBP ROSA wordt steeds belangrijker en meer gebruikt in het onderwijs. Al jaren wordt het gebruikt binnen het Privacyconvenant en sinds kort ook bij DPIA's op leermiddelen, waarmee het onderdeel Toezicht relevanter wordt. Daarom is het van belang om Certificeringschema actueel te houden en gezamenlijk te bepalen of er veranderingen gewenst zijn. Dat geldt ook voor de gelieerde beveiligingsstandaarden, zoals UBV - TLS.
 
In maart wordt een bijeenkomst met de werkgroep gepland. Onderwerpen die voor nu op de agenda staan: de inhoud van het Toetsingskader, de samenhang met SURF Security Baseline (uitkomsten ROSA Scan), actualiteit document Toezicht, Impact NIS2, en Uitbesteding maatregelen aan Cloudproviders.
 
Meer weten over de bijeenkomst of aanmelden? Kijk dan hier.
Tweede Architectuurdag Groeifondstrajecten onderwijs een succes
In vervolg op de 1ste Architectuurdag in juni 2023 organiseerde Edustandaard de 2de  Architectuurdag op donderdag 1 februari 2024, samen met de sectorpartners SURF, MBO Digitaal en Kennisnet.



Er namen 5 Groeifondstrajecten deel:                               
- Edu-V
- Npuls
- Impuls Open Leermateriaal
- Leeroverzicht
- LLO Katalysator

Meer weten over deze dag? Lees verder op onze website. 
EduXS pilot: Naar een geïntegreerd Europees onderwijslandschap
De ambitie van 50 Europese universiteitsallianties, waarin 439 hoger onderwijsinstellingen samenwerken, is groot. Zij willen op een eenvoudige en efficiënte manier inschrijvingen en docentensamenwerking mogelijk maken, zonder systeembarrières. De noodzaak voor de ontwikkeling van een uniforme cursuscatalogus lijkt evident. Maar vanwege de systeemdiversiteit is dat tegelijk een grote uitdaging.
 
Nederlandse inzet op harmonisatie
Parallel aan deze Europese inspanningen, pakken we in Nederland vergelijkbare uitdagingen aan via het Nationaal Groeifonds met initiatieven zoals Edu-V en Npuls. Een concreet voorbeeld is EduXS, een project dat zich richt op het bieden van overzicht in digitale onderwijstools, -standaarden en -projecten, om zowel didactiek als onderwijslogistiek te verbeteren. Sinds 2022 werken Edustandaard, SURF en internationale partners hierin samen. Door een platform te bieden met transparante informatie over gebruikte standaarden, financiering en betrokken partijen, zal EduXS bijdragen aan de aanpak van de versnippering in digitale onderwijsprojecten.

Meer weten over de EduXS pilot? Lees hier
Heeft u vragen over deze mail? Neem contact op met Bureau Edustandaard via info@edustandaard.nl. Meer informatie is te vinden op www.edustandaard.nl.
disclaimer | privacystatement | profiel wijzigen | afmelden